Öğrencilerimizin en çok yaşadığı yüksek kaygı durumlarından biri olan sınav stresi ve bununla nasıl baş edileceği konusunda düzenlenen seminerde, Prof. Dr. Mustafa Şanal katılımcılara önerilerde bulundu.

Giresun İl Temsilciliğimiz tarafından düzenlenen seminerde, üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencilerine öncelikle stresi azaltmak için bu olumsuz sözler yerine olumlularını koyarak, mevcut durumla baş etmelerini sağlayabileceklerini bildiren Prof. Dr. Şanal, hemen hemen her öğrencinin sınav stresini fiziksel ve endişe boyutu olmak üzere iki boyutta yaşadığını ifade etti.

Fiziksel boyutta hızlı kalp atışı, terleme, üşüme, gerginlik vb. gibi durumlar gelişirken, endişe boyutunda ise “Ya başarısız olursam ya kazanamazsam” gibi öğrencilerin olumsuz düşüncelere kapıldığını kaydederek, stresin tamamen gitmese bile zararlı olmayacak ölçülere çekilebileceğini aktarıldı. Şanal sözlerine şöyle devam etti;

“Stresi azaltma yollarının hepsinin amacı, strese neden olan etkenleri belirleyip ortadan kaldırmak, böylece kaygıyı gidermektir. Sınav stresi kuruntu (endişe) boyutu ile baş etme yollarının temelini, kendinizle olumlu diyalog oluşturur. İnsan isterse, herhangi bir stresli durum sırasında, kendine söylediği bu olumsuz sözler yerine olumlularını koyarak -ki bunlara ‘baş etme cümleleri’ adı verilir- dikkatini daha etkili bir problem çözme seçeneğine doğru yönlendirir ve stresini azaltabilir. Size neyin iyi geleceğini ancak siz kendiniz bilebileceğiniz için kendi ‘baş etme cümleleri’ nizi kendiniz geliştirmelisiniz. Sınav stresi ile baş ederken gerçekçi olmalısınız, kendinizi iyi tanımalı, kapasitenizi iyi belirlemeli, bunun için de destek almalısınız. Gerçekleri görmek, başarıya kapı açar; stresi azaltır. Saplantılardan kurtulmalı gerçekçi uygulanabilir plan yapmalısınız. Başkaları ne der diye düşünmemeli, kendinizi başka biriyle karşılaştırmamalısınız. Kendi yaptıklarınıza bakmalı ve kendinizi kendinizle karşılaştırmalısınız. Hepsinden önemlisi de sınavın her şey olmadığını, hele hele zekânın asla sınavla ölçülemeyeceğini, sınavı kazanmak kadar kaybetmenin de normal olduğunu düşünmeli; kendinizi bu düşüncelere inandırmalısınız.  Sınavdan sonra kendinizi ödüllendirin, kendinize sevdiğiniz bir şeyler alın, hoşlandığınız bir şeyler yapın. Ancak sonrasında sınavda başarısız olduğunuz konuları tespit edip eksikleriniz ve yanlışlarınız üzerinde durun.”

Prof. Dr. Mustafa Şanal’a teşekkür eden TÜGVA Giresun İl Temsilcisi Muhammet Anıl Kaya, gençler olarak ülkemize faydalı birer birey olmak için var güçleriyle çalıştıklarını ifade etti.