Marmara Üniversitesi’nde 15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili ‘Failed Coup and Future of Civil Society in Turkey’ isimli dünyanın farklı bölgelerinden 70 kadar sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımıyla uluslararası bir sempozyum düzenlendi.

Vakfımızın da fuaye alanında yer aldığı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu sempozyumda, başarısız darbe girişiminin sebepleri, aktörleri ve muhtemel sonuçları tahlil edildi. Dünyanın farklı bölgelerinden 70 kadar Müslüman sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı toplantının açılış konuşmaları Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse tarafından yapıldı.

27-28 Ekim 2016 tarihinde İngilizce gerçekleşen sunumlarda Cumhurbaşkanı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın ve pek çok akademisyen hain girişimini tüm yönleriyle değerlendirdi. Ayrıca Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak o gece yaşadıklarını anlattı. Albayrak yaptığı konuşmada, ABD’deki arkadaşlarıma şunu sormak isterim; Brooklyn Bridge’e bir saldırı olsa ya da İngiltere’den gelen arkadaşlara soruyorum İngiltere parlamento binası saldırıya uğrasa ya da diğer arkadaşlara soruyorum sizin parlamentolarınıza saldırılar olsa nasıl hissedersiniz?” şeklinde ifade etti.

Türkiye’nin yaşadığı korkunç tecrübeye kanaat önderleri ve akademisyenler tüm yönleriyle ele aldı

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Kültür Merkezi’nde 27-28 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenen “15 temmuz Darbe Girişimi” başlıklı uluslararası toplantıda darbe girişiminin sebepleri, aktörleri ve muhtemel sonuçları tahlil edildi. Dünyanın farklı bölgelerinden 70 kadar Müslüman sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı toplantının açılış konuşmaları İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat tarafından yapıldı.

FETÖ mensubu asker kıyafetli darbeci cuntanın 241 sivil insanın şehit olmasına ve 2.195 kişinin yaralanmasına yol açan bu girişim sadece Türkiye’de değil, belki de dünyada ilk defa halkın silahlı güçler karşısında demokrasiye sahip çıkma başarısıdır. Dolayısıyla silahlı unsurlara karşı verilen bu demokrasi mücadelesinin hikâyesinin hem kahramanlarının tecrübeleri ve hem de akademik tahliller ile dünya kamuoyuna anlatılması önem arz etmektedir. Türkiye’den pek çok basın temsilcisinin, gazeteci ve yazarın da yer aldığı sempozyumda bu girişimin Türkiye dışında nasıl algılandığı temalı oturumda da muhtemel yanlış anlaşılmalar ve eksiklikler karşılıklı müzakere edilmiştir.