Tarihçi ve TV Programcısı Talha Uğurluel Konya’da verdiği ‘Taşların Dilinden Kudüs’ programında kalabalık dinleyici kitlesine Kudüs hakkında detaylı bilgi vererek, “Hazreti İsa gökyüzüne Kudüs’ten yükseldi, Peygamber Efendimiz’in Miraç’ı da Kudüs’te gerçekleşti. İmam-ı Gazali ile Muhyiddin İbn-i Arabi Hazretleri Kudüs’teki mescitte talebe okuttu” diyerek şehri yakından tanımamız için çok sebebimiz olduğunu kaydetti.

Türkiye Gençlik Vakfı Konya ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Şehir Konferansları kapsamında düzenlenen Taşların Dilinden Kudüs programına Tarihçi Talha Uğurluel katıldı. Kudüs’ün tarihini ve dinler açısından önemini anlatan Uğurluel, Kudüs konusunda düne göre daha bilinçli olunduğunu belirterek, “Dün Kudüs’ün haritada yerini gösteremiyorduk, bugün çok daha bilinçli bir şekilde bölgedeki yapıları tek tek sayabiliyoruz” dedi.

Mescid-i Aksa’nın bulunduğu alanın yeryüzünün en muhteşem kampüsü olduğunu kaydeden Uğurluel, kampüsün bugün aslına uygun kullanılmadığından bugün burayı görünce insanın kahrolduğunu dile getirdi. “Bir asırdır biz sahip çıkmadığımız için Filistinliler boş kalan yerlere ev yaparak, sahip çıkmaya çalışmışlar” diyen tarihçi, “Kudüs’e yılda 400 bin Rus turist gidiyor, Türkiye’den giden turist sayısıysa geçen sene 10 bini geçmedi. Herkesin gözü burada. Ülkemiz insanları da burayı daha yakından tanımalı” diye konuştu.

“Davut Yıldızı Değil, Süleyman Mührü”
İsrail devletinin bayrağındaki yıldız ile ilgili dikkat çekici bilgiler veren Uğurluel, Müslümanların bu yıldıza, ‘Süleyman Mührü’ dediğini, Yahudilerin ise Davut Yıldızı diye tanımladıklarını anlattı. Uğurluel, “Eyüp Sultan’ın türbesinde dahi bu mühürden vardır. Çünkü, bu mühür Hz. Süleyman Peygamberin parmağındaki yüzüğün üzerindeki semboldür. ‘Mühür kimdeyse Süleyman odur’ diye bir söz vardır. Fatihin kaftanında bile bu sembol vardı. ‘Rabbim, bizi depremden, felaketten helak eyle’ diye dua ederlerdi. Bu işaret aynı zamanda Kudüs şehrinin de sembolüdür. Bir ucu gökyüzünü, diğer ucu da yeryüzünü simgeliyor. Hazreti İsa, Kudüs’ten gökyüzüne yükseldi, Peygamber Efendimiz’in Miraç hadisesi de Kudüs’te gerçekleşti” şeklinde ifade etti.