Genç Diplomat Akademi’yi başarıyla tamamlayan 57 gence sertifikaları, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ziyaretinde verildi. Günümüzde popüler ve karizmatik meslek dalları içerisinde yer alan diplomatlık mesleği hakkında gençlerin hazırlandığı ve de bu alana ilgi duyan gençlerin uzman akademisyen, büyükelçi ve siyasetçilerle buluştuğu akademide, 9 hafta süren eğitim sona erdi. Ardından katılımcılar Ankara’da Dışişleri Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Basın–Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TC. Cumhurbaşkanlığı’na giderek, gelecekte içerisinde yer almayı hedefledikleri alanları birebir gözlemleme fırsatı buldu.
9 hafta süren programlarda ilk 7 hafta 49 saat ders programı yer alırken, son 2 hafta 48 saat seminerler düzenlendi. 2 gün süreyle de okuma kitaplarının analizleri yapıldı. Program Ankara’da kurum ziyaretleriyle tamamlandı.
Alanında öne çıkmış konukların ağırlandığı akademide öğrencilere Büyükelçi Fazlı Çorman “Bir Alan Olarak Diplomasi ve Diplomatlık Mesleği”, Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün “Maarif Vakfı’nın Yurtdışı Çalışmaları”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya “Türkiye’nin Sosyal Politikaları”, Anadolu Ajansı Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Cihangir İşbilir “Diplomatik Kurallar ve Müzakere Teknikleri”, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez “Türkiye’nin Enerji Politikaları” üzerine seminer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlere seslendi
Ankara ziyaretinde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olması nedeniyle gençleri külliyede ağırlayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizi yurtdışında başarıyla temsil eden sporcular, 81 ilden gelen temsilciler ve Türkiye Gençlik Vakfı Genç Diplomat Akademisi katılımcılarına seslendi.
Programa Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu ve diğer önemli isimler katıldı.
“Gençlik döneminde yapılan hiçbir şey boşa gitmez”
Gençlere bakınca kendi gençliğini, o yaşlardayken heyecanla hayata nasıl baktığını, dünyayı nasıl avucumuzun içinde gibi hissettiğini hatırladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer o dönemde böyle ideallerimiz olmasaydı, onlara ulaşmak için kendimizi yetiştirme gayretine girmeseydik, herhâlde bugün ulaştığımız yerlere gelemezdik. Gençlik döneminde yapılan hiçbir şey boşa gitmez. Olumlu veya olumsuz, bunun meyvelerini ileride mutlaka toplarsınız” diye konuştu.
Gençlerimize inanmamak geleceğimizden vazgeçmektir
Yeni nesilden çok ümitli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023 Türkiye’sini sizler için ve sizlerle birlikte inşa ediyoruz. Bir sonraki ‘kızıl elmamız’ olan 2053 Türkiye’si ise her şeyiyle sizlere emanettir. Aynı şekilde, 2071 vizyonunu sonraki nesillere kazandırma sorumluluğunu da sizler üzerinizde taşıyorsunuz. Biz size, siz de sizden sonrakilere… Kendilerinden bu derece büyük beklentilerimizin olduğu gençlerimize güvenmemek, inanmamak geleceğimizden vazgeçmek demektir. Biz geleceğimizden vazgeçmiyoruz, tam tersine, istikballe ilgili hedeflerimizi sürekli büyütüyoruz” dedi.
Öğrenciler 70 ülke hakkında rapor hazırladı
Akademi katılımcıları verilen taslak çerçevesinde 70 ülke hakkında ülkelerin demografik, sosyal, ekonomik, politik durumları, eğitim sistemi ve önde gelen üniversitelerini içeren ayrıntılı raporlar hazırladı. Bu kapsamda bu ülkelerin Türkiye ile olan ilişkilerine dair durum değerlendirmesi de raporda yer aldı.
Böylelikle genç diplomat adaylarının ülke araştırma ve raporlama yeteneklerinin geliştirilmesi hem de bu ülkelere dair araştırma yapanların faydalanabileceği bir bilgi havuzunun oluşturulması amaçlandı. Raporların hazırlanması aşamasında gençlerimiz araştırdıkları ülkelerin büyükelçilik ve konsolosluk gibi temsilcilikleriyle de irtibata geçerek, en güncel bilgileri almaya çalıştı. Akademimizin programı tamamlanmakla beraber, akademi öğrencilerinin ülke raporlarıyla ilgili güncellemeleri devam edecektir.