Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerjide dışa bağımlılığı sonlandırmak için “Milli Enerji ve Maden Politikası”nı açıkladı. Program sırasında, Albayrak, gençlerin yoğun ısrarı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, “facetime” programı üzerinden görüntülü aradı.
Vakfımızın, TÜRGEV’in ve AK Parti Gençlik Kolları’nın ortaklaşa düzenlediği, ‘Genç Kürsü’ isimli panelde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını sonlandırmak için uzun dönemli, “Milli Enerji ve Maden Politikası”nı tanıttı. ‘Hedef enerjide tam bağımsızlık’ parolasıyla hazırlanan politikanın arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olmak üzere 3 ana başlığı bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘facetime’ üzerinden gençlere seslendi
16 Nisan’da asıl galibin gençler olacağını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Tarih boyunca bizim gençliğimizi devamlı ötelemiş ve dışlamış olanlara karşı inanıyorum ki 16 Nisan, çok ciddi bir çıkış olacaktır. Yine inanıyorum ki 18-19-20-21 yaş grubu binlerce gencimiz var. Üzerinizdeki görevin ne kadar büyük olduğunu sizlere hatırlatmak istiyorum. Asım’ın nesli boş bir nesil değildir. Çünkü sizler parlamentoda gençler tarafından neler yapılabileceğini ortaya koyacaksınız.”
Bakan Albayrak, enerjide bağımsızlık için uzun dönemde atılacak adımları anlattı
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının ve son 10 yılda yıllık ortalama 54.6 milyar dolar enerji ve maden ithalatına kaynak ayırmasının, “Büyük ve Güçlü Türkiye” hedefinin önündeki en büyük handikap olduğunun altını çizen Bakan Albayrak, Milli Enerji Politikası’nın bu handikapı aşmak ve enerjide bağımsızlık sağlamak için uzun dönemde atılacak adımları içerdiğini ifade ederek, ana başlıkları şu şekilde açıkladı;
“Arz güvenliği; Elektrik ve doğalgaz arz güvenliğini sağlamak için hayata konulan stratejilerden oluşuyor. Amaç, Türkiye’nin konum avantajını kullanarak, boru hatları ve kaynak ülke çeşitliliğiyle tüketim ihtiyacından daha fazla gazın, Türkiye’ye girmesini sağlayarak, ülkemizin bir ticaret merkezi haline gelmesini sağlamak. 2023’e kadar en az 10 milyar metreküp depolama kapasitesi ile yıllık doğalgaz tüketimimizin en az yüzde 20’sini depolayarak, Türkiye’nin kısa vadeli arz güvenliği sorununa kökten ve kapsayıcı bir çözüm üretmek amaçlanıyor.
Yerlileştirme; nükleerden, yenilenebilir kaynaklara, maden teknolojilerine kadar tüm alanlarda getirilecek yeni modeller ile artık Türkiye’de tüm enerji teknolojilerinde ar-ge ve teknoloji transferi ile ürün geliştirmeyi hedefliyor. Buna örnek olarak YEKA veriliyor. Artık cevher, hammadde olarak yurtdışına gönderilmeyecek, Türkiye’de ürün haline getirilmesi sağlanıp, fabrika kurulma şartı olacak. Türkiye’de bir maden piyasasının oluşturulması da hedefler arasında.
Öngörülebilir Piyasa; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, politikaları hayata geçirirken özel sektörün önemini vurguluyor. Bu projeler ve stratejiler için özel sektöre öngörülebilir bir piyasa sunmak için atılacak adımları da aynı bir başlıkta politikanın üçüncü sacayağı olarak değerlendiriyor.”